2014. április 17., csütörtök

A becsület

Sziasztok!

Épp az Incheon repülőtérre igyekszem, mert húsvétra drága nővéremet és unokatestvéremet hozza a nyuszi. Először is meg kell jegyeznem, a bejegyzésem témájától függetlenül, hogy elég kár, hogy nincs árengedmény, ha oda-vissza megyek... Tudom, tudom, Magyarországon sincs, de milyen jó lenne!? :-)

Anyway, ma, csak csütörtökön, arról szeretnék írni, hogy mennyire becsületesek a koreaiak. Egész meglepő, hogy mennyire megbíznak egymásban; egyik idegen a másikban. Az utcán soha nem kell magamhoz szorítanom a táskámat, ha egy étteremben hagyom az esernyőmet, az meglesz, sőt ha a buszon hagyjuk az új DSLR fényképezőgépünket, akkor 2 nap után az is visszatalál hozzánk. Nem viccelek, igaz story.

A barátnőmet kérdeztem, hogy hogyan alakult ki ez a mentalitás, mert igazán tanulhatnánk tőlük! Ő csak annyit mondott, hogy nem tudja, viszont őt arra tanították kiskorában, hogy ami nem a tiéd, azt ne vedd el. Nekem gyanús, hogy a CCTV is rásegít a dologra. Ha nem ismeritek ezt a rendszert, akkor arról van szó, hogy Korea szinte teljesen be van kamerázva, és ha bármi történik, akkor a rendőrségnek csak annyi a dolga, hogy kiderítik, hogy mi történt, hol és mikor. Ha szerencsés az ember, akkor a közelben egy CCTV kamera lencsevégre kapta az adott eseményt, legyen az lopás, baleset vagy bármi más.

Így az árusok nyugodt lélekkel hagyják egy kis műanyag ponyva alatt portékájukat éjszakára őrizetlenül, vagy a CCTV-vel az okosabb törvényszegők még a csíny elvégzése előtt meggoldolják magukat. Viszont a becsületesség szerintem majdnem mindegyik Koreai emberkére jellemző. Ezért szeretek itt élni. Ugyancsak itt megemlíteném, hogy Koreában két dolog van, ami teljesen illegális, más országokban viszont nem. Ezek a fegyverek és a drogok. Nagyon szigorúan büntetik, és hála Istennek a koreai nép egyet ért a betiltásukkal. Ez egy alap biztonságérzetet ad, és ez miatt sem lesz könnyebb a búcsú.

Na, épp szállok le a limuzin buszról. Incheonba való eljutásról már írtam egy blogbejegyzesben. Ha nem a telefonomon leszek, akkor belinkelelm majd! Szép csütörtököt kívánok! Már csak péntek és itt a hétvége! Kitartás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése