2014. április 14., hétfő

Tizennegyedikék

Sziasztok! 

Ma szingli nap van! Mindenkit szeretettel köszöntök, bár én magam nem vagyok egyedülálló. 

Koreában rengeteg barátnőmnek lelki teher az, hogy harminc évesen nincsenek férjnél. A kultúrában elvárás, hogy huszon éves korodban találd meg az igazit, mert utána keresztet vetnek a fejed fölött, és a reménytől is megfosztanak. Ha harminc vagy, és nincs még párod, akkor úgy is maradsz. Ez azzal jár legtöbb esetben, hogy a szüleiddel laksz majd életed végéig és így még arra sincs remény, hogy megtapasztald az önállóságot. Persze a mostani korosztály már próbál elszakadni ettől a "rendszertől", de nem egy ismerősöm van (főleg férfi), aki az anyukája szoknyája alá bújva menekül a világ elől. Persze a vakrandizás és a templomba járás segíthet, mert legalább megismersz új embereket, de ha már eddig nem volt szerencséd, akkor benned van a hiba.... 

Koreában nem csak egy, hanem kettő nap van, ami kimondottan a szerelmes pároké. A Valentin nap természetesen Magyarországon is hagyománnyá érte ki magát, viszont itt egy kicsit máshogy ünneplik. Február 14-én a lányok csokit adnak a fiúknak, és cserébe majd csak egy hónap múlva, március 14-én, a Fehér napon kapnak valamit a fiúktól. Viszont Mivel az itteni szingliknek elég megrázó, hogy a párok kétszer is ünneplik egymást az évben, így kitalálták, hogy legyen már egy Fekete nap, amikor is az egyedülálló férfiak és nők "megünneplik" szingliségüket. Ez a nap ma van, április 14-én. Eme jeles napon speckó kaját majszolnak az érintettek; fekete bab szósszal leöntött zöldséges, husis, tésztás ételkölteményt, aminek dzsadzsangmjan (jajangmyeon) a neve. 

Az otthoni kínai éttermekben, szerintem kapható hasonló étel, az édes-savanyú mártásos kajához hasonlítható, viszont otthon is könnyen elkészíthető, ha elérhető egy ázsiai piac a közelben! Itt a recept, jó étvágyat hozzá! 

Dzadzsangmjang hozzávalók (2-3 adag)
  • ·        dzsadzsang tészta (de szerintem spagetti tésztával is helyettesíthető)
  • ·        negyed kiló disznóhús (hasalja) kisebb kockákra vágva
  • ·        1 csésze koreai retek, kisebb kockákra felvágva (a magyar féle is megteszi) (5 szem magyar retek)
  • ·        1 csésze cukkini felkockázva (negyed zukkini)
  • ·        1 csésze burgonya felkockázva (3 közepes szem)
  • ·        1,5 csésze hagyma felkockázva (1 nagyobb fej)
  • ·        3 evőkanál étolaj
  • ·        negyed csésze feketebab krém (ennek a receptjét legalul találjátok)  (4-5 evőkanál)
  • ·        2 evőkanálkanál ételkeményítő negyed csésze vízben feloldva
  • ·        1 teáskanál szezámmag olaj
  • ·        víz

Elkészítés:
4-5 percre kevergetés mellett, olajozott serpenyőben pirítsuk meg a husit. Öntsük le róla a felesleges zsíradékot. Adjuk hozzá a retket és egy percig süssük kevergetés mellett. Ez után jön a burgonya, cukkini, hagyma. Kb 3 percig kevergetés mellett pirítsuk meg őket, mígy a burgyonya átlátszóvá kezd válni. A serpenyő közepén készítsünk egy kis üres helyet; a zöldségeket toljuk a serpenyő szélére. 2 evőkanál olajat hevítsünk, és melegítsük fel a babkrémet a serpenyő közepén, majd pár perc után keverjük össze a zöldségekkel és a hússal. Kb 2 csészényi vizzel öntsük fel, és fedő alatt pároljuk 10 percig. 10 perc után vegyük le a fedőd és kóstoljuk meg, hogy a zöldségek megfőttek e. Ha igen, akkor adjuk hozzá az ételkeményítőt és addig kevergessük, amíg sűrű állagú szószt kapunk. Adjuk hozzá a szezámmag olajat és vegyük le a tűzről. Főtt tésztával fogyasszuk. Díszítésként, uborkát hajszálvékony szeletekre vágva a tányérunkra halmozott dzsadzsangmjang tetejére helyezünk. 맛있게 드세요.

Fekete babkrém (3/4 csészényi adag)
Hozzávalók:
  • 2 evőkanál mogyoróolaj
  • 2 evőkanál erjesztett fekete bab
  • 1 evőkanál tört fokhagyma
  • fél csésze csirkehúsleves leve
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál rizsbor
  • 1 evőkanál cukor
  • másfél teáskanál ételkeményítő

Melegítsük fel a serpenyőt közepes hőfokon. Adjuk hozzá az olajat, a babot és a fokhagymát. Kevergetve pirítsuk 12 másodpercig. Aztán adjuk hozzá a többi hozzávalót, és kevergetés mellett egy perc alatt sűrű krémet kapunk. 

Forrás: Maangchi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése