Sziasztok!
Ma szingli nap van! Mindenkit szeretettel köszöntök, bár én magam nem vagyok egyedülálló.
Koreában rengeteg barátnőmnek lelki teher az, hogy harminc évesen nincsenek férjnél. A kultúrában elvárás, hogy huszon éves korodban találd meg az igazit, mert utána keresztet vetnek a fejed fölött, és a reménytől is megfosztanak. Ha harminc vagy, és nincs még párod, akkor úgy is maradsz. Ez azzal jár legtöbb esetben, hogy a szüleiddel laksz majd életed végéig és így még arra sincs remény, hogy megtapasztald az önállóságot. Persze a mostani korosztály már próbál elszakadni ettől a "rendszertől", de nem egy ismerősöm van (főleg férfi), aki az anyukája szoknyája alá bújva menekül a világ elől. Persze a vakrandizás és a templomba járás segíthet, mert legalább megismersz új embereket, de ha már eddig nem volt szerencséd, akkor benned van a hiba....
Koreában nem csak egy, hanem kettő nap van, ami kimondottan a szerelmes pároké. A Valentin nap természetesen Magyarországon is hagyománnyá érte ki magát, viszont itt egy kicsit máshogy ünneplik. Február 14-én a lányok csokit adnak a fiúknak, és cserébe majd csak egy hónap múlva, március 14-én, a Fehér napon kapnak valamit a fiúktól. Viszont Mivel az itteni szingliknek elég megrázó, hogy a párok kétszer is ünneplik egymást az évben, így kitalálták, hogy legyen már egy Fekete nap, amikor is az egyedülálló férfiak és nők "megünneplik" szingliségüket. Ez a nap ma van, április 14-én. Eme jeles napon speckó kaját majszolnak az érintettek; fekete bab szósszal leöntött zöldséges, husis, tésztás ételkölteményt, aminek dzsadzsangmjan (jajangmyeon) a neve.
Az otthoni kínai éttermekben, szerintem kapható hasonló étel, az édes-savanyú mártásos kajához hasonlítható, viszont otthon is könnyen elkészíthető, ha elérhető egy ázsiai piac a közelben! Itt a recept, jó étvágyat hozzá!
Dzadzsangmjang
hozzávalók (2-3 adag)
- · dzsadzsang tészta (de szerintem spagetti tésztával is helyettesíthető)
- · negyed kiló disznóhús (hasalja) kisebb kockákra vágva
- · 1 csésze koreai retek, kisebb kockákra felvágva (a magyar féle is megteszi) (5 szem magyar retek)
- · 1 csésze cukkini felkockázva (negyed zukkini)
- · 1 csésze burgonya felkockázva (3 közepes szem)
- · 1,5 csésze hagyma felkockázva (1 nagyobb fej)
- · 3 evőkanál étolaj
- · negyed csésze feketebab krém (ennek a receptjét legalul találjátok) (4-5 evőkanál)
- · 2 evőkanálkanál ételkeményítő negyed csésze vízben feloldva
- · 1 teáskanál szezámmag olaj
- · víz
Elkészítés:
4-5 percre
kevergetés mellett, olajozott serpenyőben pirítsuk meg a husit. Öntsük le róla
a felesleges zsíradékot. Adjuk hozzá a retket és egy percig süssük kevergetés
mellett. Ez után jön a burgonya, cukkini, hagyma. Kb 3 percig kevergetés
mellett pirítsuk meg őket, mígy a burgyonya átlátszóvá kezd válni. A serpenyő
közepén készítsünk egy kis üres helyet; a zöldségeket toljuk a serpenyő
szélére. 2 evőkanál olajat hevítsünk, és melegítsük fel a babkrémet a serpenyő
közepén, majd pár perc után keverjük össze a zöldségekkel és a hússal. Kb 2
csészényi vizzel öntsük fel, és fedő alatt pároljuk 10 percig. 10 perc után
vegyük le a fedőd és kóstoljuk meg, hogy a zöldségek megfőttek e. Ha igen,
akkor adjuk hozzá az ételkeményítőt és addig kevergessük, amíg sűrű állagú
szószt kapunk. Adjuk hozzá a szezámmag olajat és vegyük le a tűzről. Főtt tésztával
fogyasszuk. Díszítésként, uborkát hajszálvékony szeletekre vágva a tányérunkra
halmozott dzsadzsangmjang tetejére helyezünk. 맛있게 드세요.
Fekete babkrém (3/4
csészényi adag)
Hozzávalók:
- 2 evőkanál mogyoróolaj
- 2 evőkanál erjesztett fekete bab
- 1 evőkanál tört fokhagyma
- fél csésze csirkehúsleves leve
- 1 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál rizsbor
- 1 evőkanál cukor
- másfél teáskanál ételkeményítő
Melegítsük fel a
serpenyőt közepes hőfokon. Adjuk hozzá az olajat, a babot és a fokhagymát.
Kevergetve pirítsuk 12 másodpercig. Aztán adjuk hozzá a többi hozzávalót, és
kevergetés mellett egy perc alatt sűrű krémet kapunk.
Forrás: Maangchi
Forrás: Maangchi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése