2013. december 21., szombat

Irány Kambodzsa! - Incheonból jelentkezem

Sziasztok!

Szombat van, és hamarosan itt a karácsony.

Férjem angol tanárként dolgozik itt Koreában, és évente a nemzeti ünnepeken kívül két hét szabadságot kap. Egy hetet a nyáron, egy hetet télen. Elég húzós, főleg, hogy heti 50 órát kell a munkahelyen lennie. Nyáron külön töltöttük a szabadságot, én Magyarországrautaztam , ő a Fülöp szigeteken nyaralt. Bizony, ennyireszeretem szeretem a csaladom otthon . :-)

A téli szünetet tavaly is együtt töltöttük, Japánba utaztunk, most pedig Kambodzsa felé vesszük az irányt. Épp az Incheon nemzetközi  repülőtéren vagyunk. Szöulban két nemzetközi nemzetközi reptér van; a Gimpo és az Incheon. A Gimpoban még soha sem jártam, de az Inchon reptéren már többször is. Imádom! Tiszta, gyors a kiszolgálás, kedvesek és gyönyörűek az ott dolgozó hölgyek... Az urakról nem is beszélve! Többször nyerte már el ez a repülőtér a "legjobb repülőtér" címet.

Az ide érkezés és innen való kijutás stresszelhet olyan utazókat, akik nem beszélnek angolul, de egyébként nagyon segítőkészek az itt dolgozók, kedvesek, és türelmesek.

Nem egy módon juthat ide az ember. Autóval, taxival, busszal, vagy metróval. Ezeknek az opcióknak vannak előnyei, hátrányai. Én legtöbbször busszal jövök ide, de amikor van időm és nincs sok pénzem, akkor a metró opciót választom.

Természetese . Minden attól függ, hogy Koreán belül hová utazol, de tegyük fel, hogy Seongnam-si, Ori megálló a cél. (Itt laktam egy éve, most máshol lakom, de ha Szöul egy külvárosába igyekszel, akkor teljesen mindegy, hogy mit magyarázok, a buszon kell másfelé venned a jegyed, vagy a metrón más lesz a végállomás, de ez nem lényeges.

Ha a busz utat választod, annyi a dolgod, hogy a reptéren kívüli, úgynevezett "limuzin busz" bódékban kérsz egy jegyet úti célodnak megfelelően. Mondd "Ori jok kájó", azaz "Ori állomásra megyek" . Most a jegy 12.000 koreai won, ami kb 2.400 Forintnak felel meg. Amikor megveszed a jegyet, rá van írva, hogy mikor megy a következő busz és melyik számú megállól.  Az út több-kevesebb mint egy órátvesz igénybe. Angolul és koreaiul is bemondják, hogy hol vagy. A buszok kényelmesek, általában mindig van ülőhely, de tudtommal nem is engednek fel erre a buszra, ha nem tudsz leülni. Egyszer a földön ültem, mert sokan utaztak és az volt az utolsó busz éjszaka.
Ha a reptérre jössz Szöulból, akkor meg kell találnod, hogy hol van a szallasodhoz legközelebbi limuzin buszmegálló és a jegyet a buszon is megveheted. Ez igaz a reptéren is, de ha nem tudod, hogy honnan indul a buszod, akkor a jegy vásárlásakor elmagyarazzák neked.

Ha metróval közlekedsz, akkor váltanod kell egy T money nevű tömegközlekedési kártyát.  A reptéren segítenek, hogy hol vehetsz ilyen kártyát, de azt hiszem a reptéri metró megállóban a legegyszerűbb. A kártya maga 600 Ft, de nem pénzkidobás, mert a Gyeonggi megyén belül mindenhová ezzel tudsz utazni. Ezt a mágneses kártyát fel kell tölteni pénzzel és ha tömeg közlekedsz, akkor a kártya olvasókhoz érintve fizetsz az utazásodért.  Szöul központjába másfél óra alatt jutsz el, az út 850 Ft körül van (4.100 won).

A taxi és autó pedig értelem szerű. A sofőrnek csak mondani kell, hogy hová mész, és házhoz visz. :-)

Most csak ennyit tudok írni, nemsokára szállunk fel a repülőre. Kívánjatok jó utat!

Karácsonykor írok, ha tudok. 언녕!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése