2013. december 16., hétfő

Koreai tél és szaunák



Koreában mindenki nagyon sokat ad az egészségére, és sokan preferálják a keleti gyógymódokat is. A hideg évszak beköszönttével, egyre több embert látok az utcán vagy a metrón maszkban járni, mivel a betegségek megelőzésére is oda figyelnek. Érdemes egyébként maszkban járni mostanában, mert a Kínából érkező légszennyeződés olykor-olykor ide is elér.


Itt a tél és közeledik a Karácsony. Dannyvel Kambodzsába megyünk majd kikapcsolódni a téli szünet alatt, aminek azért örülök kifejezetten, mert 30 fok alá nem fog menni a hőmérséklet. Télen nyaralunk! ☀❄ De szívem szerint otthon tölteném a Karácsonyt Magyarországon a családommal.


Habár a mostani tél sokkal enyhébb, mint a tavalyi, már most elegem van a hidegből. Viszont a legjobb érzés, mikor beindul nálunk az "ondol", azaz a padlófűtés. Koreában ez alap felszerelés egy lakásban; az ősi királyi palotákban is a meleg a padlóból érkezett, nem a kandallóból. Imádom, ahogy a hideg talpam egy perc alatt felmelegedik, ha mezítlább állok a padlón. Nagyon kellemes érzés.


Itt Koreában viszont van még egy csodás hely, ahová őszintén nem járok eleget, de mivel itt a tél, hamarosan rá fogom venni magam, hogy elmenjek. 찜질방 (olvasd: dzsim-dzsil-bang), azaz koreai szauna, vagy fürdőzőhely.


Hogy kell ezeket elképzelni? Mint egy fedett uszoda, sok szaunával. Két részből áll az öltözőkön kívül: koedukált szaunák, ahol a férfiak és nők egyen pizsamát hordva közösen élvezhetik a hideg-, meleg-, só- és kristályszobákat vagy szaunákat és a másik részlegen a fiúk, lányok külön áztathatják magukat a gyógymedencékben szigorúan meztelenül. Igen... se pizsama, se fürdőköpeny, se fürdőruha! Először irtóztam ettől a gondolattól, de mikor először próbáltam ki a gyógymedencéket, akkor nem volt túl szörnyű az élmény. Senki sem zavartatta magát, senkit sem zavart, hogy én ott vagyok, bár talán engem és barátnőmet kicsit jobban megnéztek, mert ezek a koreai asszonyok és lányok nem sokszor látnak fehér bőrű csajokat Éva kosztümben.


De relaxálók és felüdítők ezek a szaunák egyben. Spa élményt nyújtanak. Ha erre jártok, szívesen elviszlek benneteket! ;) A belépő nem túl drága, kb. 1500 Ft, és ez korlátlan idejű használatot biztosít. Bizony, a dzsim-dzsil-bangok a hét minden napján, 24 órában várják a látogatókat. Ott is lehet aludni, van étterem és büfé, mosdók, zuhanyzók. Egy téli, fagyos napon érdemes ellátogatni ide; szív- és testmelengető hatásuk van. A higiénia miatt sem kell aggódni, maga a koreai nép egy tiszta nép; biztosított a tisztaság.


Na! Ki jön velem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése