2013. december 13., péntek

Kimcsi és Dzsang Szong Tek

Sziasztok! 

Péntek van itt, Koreában és közeledik a hétvége! Mozgalmas pár napnak nézünk elébe férjemmel; ma a gyülekezeti barátainkkal, holnap munkatársakkal ünnepeljük a Karácsonyt. Azért ilyen korán, mert a téli szünetbenn mindenki utazik, kihasználva a rövidke egy hetes szünetet. Mi Kambozsa felé vesszük az irányt :-) Alig várom, hogy az itteni minusz 2 fok helyett plusz 30 fokot élvezhessek egy héten keresztül. 

A koreai nép egyébként ezentúl nem csak a Karácsonyt ünnepli decemberben, hanem a kimcsit is! Ebben az évben december 5-én regisztrálták ezt a koreai, különleges, csípős, savanyú káposztát és annak elkészítési hagyományát (kimdzsang) az UNESCO "Megfoghatatlan Emberi Örökségek" listájára. A kimdzsang így a tizenhatodikként regisztrált a többi hasonló világörökségként. Ebbe a kategóriába sorolták már a koreai néptáncot, zenét és harcművészetet. 

A kimcsi tényleg nagy része az itteni kultúrának, nincs családi étkezés kimcsi nélkül; üres az asztal, ha kimcsi nincs azon. Családok közösen készítik ezt a savanyúságot, egymással megosztva azt. Vitaminban gazdag, ízletes, roppanós eledel; nekem is furcsa lesz hozzá szoknom, ha már nem élek itt, hogy nincs kimcsi az ebédem mellett. Jó étvágyat! 맛있게 주세요. 

Itt egy rövid Arirang videó angolul. 


Ha már híreknél járunk, ma reggelre bejelentették az északiak, hogy nyilvánosan kivégezték Kim Dzsong Un nagybátyját, Jang Szong Teket, akit árulás miatt ítéltek halálra. Mit mond ez a hír Kim Dzsong Unról? Az északi vezető nem fél nyilvánosan megtorolni az ellene szegülőket, még akkor sem, ha családtagok. 

Olvassatok bővebben erről a hírről a HVG-n. 

Egyébként figyeljetek! Lehet ezt a palit is meg kellene megbüntetni, mert kilóg a sorból... 
Szép napot mindenkimek, legalább is szebbet, mint amilyen Szong Teknek adatott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése